14 Haziran 2021 Pazartesi

-KURŞUN KALEM-

 

 

               Kurşun kalem denildiğinde akla ilk gelen dışı ağaç vb materyallerle kaplanmış, öğrenim hayatımızın uzunca bir döneminde kullandığımız siyah grafitten oluşan bir çeşit yazma aracıdır. İsminin kurşun olması ise ilk üretildiği yıllarda grafitin kurşun sanılmasıdır. Yani bahsini ettiğimiz kalem kurşun içerikli değildir.

               İşin ironik kısmı ise yapıldığı zamanlar kullanılan malzemenin karışmasıyla ortaya çıkan kurşun isminin günümüzde mecazi olarak tam karşılığını bulmasıdır. Çünkü kalem ya kurşundur ya da kurşunun adresi. Böyle söyleyince insanın üstünde soğuk bir his bıraktığının bilincindeyim. Fakat mesele bıraktığı histen ziyade gerçekten bıraktığı soğukluktur.

               Kalemin en güçlü silah olduğunu pek çok insanın ağzından duymuşsunuzdur. Fikirlerin ifşası ve vardığı hedefler konusunda haklılık payları var elbette. Bense kalemin gerçek bir silah olduğu konusuna değineceğim.

               Bir toplum bilimci olmadığım halde, sade ve belki yer yer fikir kıtlığı olan, sadece görüp duyduklarını araştırıp öğrendiklerini yorumlayan basit bir insan olarak kendi halimde bir durum değerlendirmesi yapıyorum aslında. Toplum bilimci olmadığım vurgusunu yapma sebebim kendimce toplumlar üzerinde kurşun kalemin ne olduğunu yorumlayacak olmamdır.

               Gelişmiş toplumlarda kalem gerçekten güçlü bir silahtır ve başka silaha ihtiyaç duymazlar genellikle.  Az gelişmiş yahut gelişememiş toplumlarda ise kurşun kalem kurşunların hedefini belirleyen bir araçtır GERÇEK KURŞUNLARIN. Gelişmişlikten kastım kesinlikle ekonomik bilimsel ya da teknolojik gelişim değildir. Tamamen insan olma bilincine duyulan saygıya dair gelişimden bahsediyorum.

               Benim içinde yaşadığım coğrafyada ne yazık ki fikir özgürlüğü, basın özgürlüğü olmadığı gibi doğuştan sahip olduğumuzu iddia ettiğimiz yaşama özgürlüğümüz ve hakkımızda yoktur. Bu yaşamıyoruz demek değil, özgür yaşamıyoruz demektir. Hele ki ülke içinde ensesi kalın, arkası kalın, kesesi kalın ve bilhassa kafası kalın insanların fikirlerine ters düşen fikirleriniz ve bunu dile getirme cesaretiniz varsa ömürleriniz o kalın adamların biçtiği kadardır. Bu ömürlere biçilen sürenin sonu ise kurşun kalemin bıraktığı izden daha karadır. Satırlarımı okurken ‘ Bu ne ağır bir ithamdır? ‘ diyebilmenizi yürekten isterdim. Ama pek çoğumuzun şahit olduğu ya da araştırıp bulduğu o kadar çok suikast var ki. Hiç birimizde yazdıklarımı inkâr edecek cümleler olmadığını biliyorum.

               Gazetecisinden siyasetçisine, esnafından büyük işletme sahiplerine …o kadar kanlı kurşunlara tanık oldu ki canım ülkem, şimdi bu yazıyı yazarken kurşun kalemin gerçek kurşun olduğunu iddia edebiliyor bu durumun aksiyle hiç çelişmiyorum.

               Bizim ülkemizde ve bize denk ülkelerde kurşun gibi delip geçen gerçekleri yazan insanlar o kurşunların hedefleri oldular. Az gelişmiş ya da gelişememiş derken kastettiğim toplumlardan biri içinde bulunduğum ülkedir maalesef. Eminim kalemi icat ederken bunların hiçbirini tahmin etmemiştir Conrad Gesner. Ve insanlığın gelişeceğini umduğum, ilerleyen yüzyıllarda hiç kimse inanamayacaktır kalemin gerçekten kurşun olduğuna.

               Kaleminden çıkan kurşun gibi sözlerin kurbanı olan insanların, kurban ediliş biçimlerinden birinin de yine kurşun kalem olması da ironiktir aslında. Çünkü acıdır ki buna şahit olmuşluğumuz da oldu bizim. Birileri çıkar kurşun gibi sözlerle eleştirir ve başka birileri kurşun kalemlerle, akıl hocalarının öğrettiklerinin çizgisinden çıkmadan, yargılanacak aralık bırakmadan, titizlikle ve kurnazlıkla yazdıkları yazılarla gösterirler hedeflerini. Sonra ortaya atılan, ‘Kara Murat Benim!! ‘  nidalarıyla neye feda olduğunun dahi bilincinde olmayan bir genç ‘ kendi fikrimdi ‘ der… Konu kapanır.

               Kurşunu sıkan iki kişidir. Kurban da iki kişidir. Fakat haklı olan mağdur, güçlü olan ise muzafferdir. O halde matematiğin de yanıldığı noktalar vardır. Çünkü kurşunu sıkanlarla kurbanların sayısının eşit olması suçlunun kurban olması anlamına gelmemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gitmeyi Bilmeyene

  Gitmeyi bilmediğimizden hırpalanışlarımız.. Ya gitsek boğulsak.. ya kalsak kavrulsak.. Say ki gittin çocuk.. İzlerin kaldı.. onları n'...